Én és az Elnök

Csak azért, mert valami okosnak tűnik,
még nem biztos, hogy igaz.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy Miss Röfi okos, mert volt egy jó benyögése a tévében? Elismerem, az Elnök szájából is hallottam bölcs mondatot elhangzani. Ugyanígy Sylvester Stallone szájából is. Nekik vannak jó szövegíróik, de nekem nincsenek, és csak a saját gondolataimra hagyatkozhatom. Lehet ugyan, hogy némelyikről véletlenül elfelejtettem, hogy korábban olvastam vagy hallottam volna, és később azonosultam velük. Hadd közöljem hát miniatűrömet, amit az utókor a szerzői jog akaratlan megsértése kapcsán idézhet: “A szenilitás egyeseket zsenivé tesz. Ne okold azokat, akik elvesztették ugyan az emlékezetüket, de megtartották képességüket mások gondolatainak a befogadására.” Na most térjünk vissza az Elnökre, aki nem mondhatja, hogy tettei akaratlanok.

Bush elnököt ezrével idézik naponta, de hány eredeti ötlettel dicsekedhet? Ami közös az Elnökben és bennem, az az, hogy mindketten büszkék vagyunk arra, ha nevünk alatt idézet jelenik meg. Külön-külön, persze. A lényeges különbség az köztünk, hogy én elismerem, hogy némely gondolat nem a sajátom. Másrészt azt is, hogy néha hülye vagyok. Mindez nem fontos. Ha híres író leszek, az alábbi szavakat úgyis nekem tulajdonítják, függetlenül attól, hogy van-e értelmük vagy sem. Ha nem leszek híres, az idézetek még mindig jók lesznek arra, hogy a rövidebbjét egy autó ütközőjére ragasszák, a hosszabbakat pedig egy trikóra vasalják. Vagy akárhová. Remélem, hogy olyan híres leszek, hogy még a fenti semmitmondó “vagy akárhová” kifejezést is nekem tulajdonítják majd és nem GWB-nak.

A korlátozott lehetőségekről

“A munkásember nem önszántából munkásember. Az építőmunkás azért szív cementport a tüdejébe, hogy ki tudja fizetni a számláit. A tetőfedő azért mászik mások házának a tetejére, mert a saját családja feje fölé akar tetőt. Ha van választási lehetőséged, tiszteld azokat, akiknek nincs.”

“Azt hiszed, hogy korlátozottak a lehetőségeid, amikor a mosodát két lábon hagyod el és a kosaradban három zoknit találsz. Amikor valaki visszatér a háborúból két zoknival és egy lábbal, az ő lehetőségei valóban korlátozottak. Támogassátok a katonákat, hogy azonnal hazatérjenek.”

“A demokrácia valódi választási lehetőségeket jelent. Nem olyant, mint legutóbb, amikor egy hülye és egy nem annyira hülye között kellett választani, aki viszont elcseszte a dolgot. Az utóbbi gondolhatná, hogy mi csesztük el, mert mi választottuk meg az előbbit; és talán igaza is van. Hát most ki az igazi hülye?”

A logikus válasz az volna, hogy mi, választók vagyunk idióták, de ez nem igaz. Először is, az amerikai elnökválasztás kimenetele nem feltétlenül tükrözi a nép akaratát. Al Gore elnyerte a szavazatok többségét, mégis alulmaradt az előző választáson. Másodszor, a választások inkább anyagi források, mint eszmék összecsapásáról szólnak. A jobb és erősebb kampány viszi győzelemre a jelöltjét. Néhány további TV-reklámon, azaz néhány millió dolláron múlt volna, hogy John Kerry javára forduljon a kocka.

A harmadikutas jelölteknek messze nem volt annyi anyagi forrásuk, így az emberek még a nevüket sem ismerték meg, nemhogy az elveiket. A pénz győz az őszinteség, igazság, lelkiismeret felett. A rendszer az idióta, nem az emberek. Nem volna ideje az Egyesült Államokban bevezetni a demokráciát?

A szabadságról

“Amerika a szabad emberek földje. Szabadon kijelenthetjük, hogy az Elnök hülye. Szívesebben élnék olyan országban, ahol mondhatnám ugyan, hogy az Elnök hülye, de nem lenne rá okom.”

Az evolúcióról és a teremtéstanról

“Az evolúció megteremtette az életet. A teremtés hívői próbálják megzavarni másokét.”

Más

Engedtessék meg, hogy az idézetek sorát egy olyannal zárjam, ami egész biztosan nem tőlem származik, de nem is GWB-től. Egy eredeti Gandhi-idézet következik, ami mindnyájunké, még az Elnöké is. GWB nyilván érti az első felét, már csak a másodikat kellene megjegyeznie:

“Úgy élj, mint akinek holnap meg kell halnia. Úgy tanulj, mintha örökéletű lennél.”

Leave a Reply