Pemete

Naszódi Mátyás írása az 50. érettségi találkozó alkalmából készült.

Bátyám már nem írhatja meg beszámolóját. Hát ebben is helyettesítem. Az írás nem lesz olyan jó, mint amit ő produkálna, de hisz tudjátok: ő nem csak fizikus, számítástechnikus, statisztikus, telefonszerelő, ács, hanem jótollú író, úszó, zenész, síelő, evezős, kosaras, edző… és még sorolhatnám.

LaciKave
Szóval róla sokat megtudhattok özvegye által karban tartott honlapról, az onnan elérhető írásaiból, és gondolom, emlékeztek is rá. Amiről írok, az az a kor, amikor még nem ismerhettétek, illetve utóélete.

Előétel, vagy előélet

Ketten voltunk testvérek, de a velünk egykorú unokatestvéreinkkel gyakran kellő létszámú bandát alkottunk. Mi a Szemere utcai suliba jártuk az általánost, ami így utólag felmérve nem volt rossz kezdet. Több okos ember is került ki onnan, magunkat nem is számítva.
Jó gyerek volt? Az osztályzatokkal nem volt baj, de Laci bizony több diákcsinyben volt benne. Ablaktörés, a díszhal lenyelése csak apróság volt. A mi sulinkban oktattak talán először kosárlabdát. Ennek később hasznát vette. Jól sportolt, remekül ugrott magasba, míg el nem törte a karját.
Hogy miért ment az Eötvösbe? Két helyet lehetett bejelölni. Az egyik az volt, ahova veletek járt, a másik a Kossuth Zsuzsa, ami akkor a környékünkön volt, és többségben voltak a lányok. Hát felvették az Eötvösbe. Innen ismeritek a sztorit egy darabig.

Főétel, vagy a NAGY ÉLET

Miért lett fizikus? Mert a Szemere utcához közelebb volt a TTK, mint a BME.
Az utána következő évekről, meg írt, amit itt elolvashattok. Az általa leírt történetek nem mind pontosak, de akár úgy is történhettek volna. Ez az írói szabadság.
Ha valamit sorsából nem tárt fel, annak oka lehetett, tehát én sem teszem közzé.

Utószó az utódokról

Kalandos élete volt. Három feleség (nem egyszerre), két válás. Hogy eltávozott, hagyott maga után két felnőtt utódot, akik szintén tehetségesek, és tovább szaporodtak.
Fia, Marci matematikus lett, és némi kerülő úton az ELTE (egy másik Eötvösről elnevezett intézmény) oktatójává vált. Van neki felesége, és két gyermeke.
Lánya, Panni (hivatalosan Anna) közgazdasszonnyá vált. Jó ideig a MNB kutatócsoprtjának volt tagja, de jelenleg Olaszországban kutat – európai bérért. Neki nincs felesége, de párjával kint neveli két gyermekét.
Hogy az unokák mivé válnak majd, az ismeretlen, mivel az iskolát sem kezdték el.
És még egy pár sor adat. Bár bátyám Amerikában felhagyott a tudománnyal – egyedül Mihály Tomi, az Omega basszusgitárosa emlékszik rá hibásan könyvében, mint az UCLA tudósa – összekerestem publikációit.
A lista szép, és élesen látszik a váltás a 80-as évek végén:

Naszódi László publikációi

2008

2007

2005

2004

2003

1998 Életem regénye

1990-2008

1985

 • Naszódi László: Programozástechnika
  Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöki Továbbképző Intézet

1984

 • Borsodi Oszkár, Dulinafka György, Elekes Attiláné, Erdei Imre, Gál Tibor, Ilovai Zoltán, Kozma Erzsébet, Molnár Józsefné, Naszódi László, Stanzel Gyula: Zoocid vizsgálati módszertan / [szerk. Seprős Imre] ;
  közr. a MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központ

1980

 • Miller J., Naszódi L., Szepesváry P.: Radio-immunoanalitikai (RIA) vizsgálatok néhány tervezési és pontossági kérdése
  Számítástechnikai és kibernetikai módszerek alkalmazása az orvostudományban és biológiában
  Ed. Muszka, D., Madarász, 1.1, Neumann János Számitógéptudományi Társaság Csongrád megyei szervezete orvosbiológiai szakosztálya, Szeged, 1980, 255-263

1979

1978

1977

1976

 • Szepesváry P., Naszódi L.: Design and Evaluation of Experiments for Determination of the Selectivity Factor of Ion-Selective Electrodes
  In: 2nd Symposium on Ion-Selective Electrodes – Hátrafüred 1976
  Akadémiai Kiadó, Budapest, 1978, 225-238

1974

 • Naszódi László: Optimális kísérletek tervezése matematikai modellek paramétereinek becslésére
  Egyetemi doktori disszertáció
 • Stenger V., Földiák G., Horváth Zs., Naszódi L.: Planning of Gamma-Fields: Forming and Checking Dose-Rate Homogeneity in Irradiation Facilities
  In: Radiosterilization of Medical Products 1974
  Proceedings of the Symposium on Ionizing Radiation for Sterilization of Medical Products and Biological Tissues
  held by the IAEA at Bombay, 9-13 December 1974, IAEA, Vienna, 1975, 323-329