A kétdimenziós macska

Csak azért, mert valami okosnak tűnik,
még nem biztos, hogy igaz.

Egy barátom felhívta a figyelmemet arra, hogy a gyűjtemény egyik írásában említett két-dimenziós macska történetével adós vagyok az olvasónak. Egy másik olvasó azt vetette a szememre, hogy kicsit önkritikusabb is lehetnék, mielőtt mindenki másnak esem. Bár meggyőződésem, hogy kiegyenlítetten osztogattam MAGUNKNAK és NEKIK, lehet, hogy mégis tévedek. Itt van tehát a reklamált történet a két-dimenziós macskáról, amelynek célpontja a fizikusok; egy olyan csoport, amelynek tagja vagyok.

Carl azon kevés teherautóvezetőhöz tartozott, akik nem hagyták cserben áldozatukat, legalábbis az első két baleset során. Egyszer elütött egy macskát egy ház előtt. Megállt, fölemelte a döglött állatot, de félt a gazda előtt mutatkozni. A lelkiismerete azonban nem hagyta nyugodni és visszafelé mégis megállt a háznál, fogta a tetemet és becsöngetett. Egy nő odabent épp befejezte a zuhanyozást és a csengetésre kiüvöltött:

— Mi van?

Carl azt hitte, hogy a durva hang férfitól származik és visszaszólt a zárt ajtón keresztül.

— Uram, nem hiányzik a macskája?

— De igen, de egy hölggyel beszél, aki most nem tud kimenni érte.

— Semmi baj, beadom az ajtó alatt.

*

— Na itt hagyd abba! — mondta macskaimádó feleségem, de folytatnom kell, hogy legyen tanulsága a történetnek.

*

Legközelebb Carlnak kevesebb szerencséje volt és szembesülnie kellett a tulajjal. Ez esetben a csengetésre egy fizikus nyitott ajtót.

— Mit óhajt?

— Uram, ez az ön macskája?

— Nem, az enyém három-dimenziós.

Carl soha többé nem állt meg, hogy fölszedje áldozatát.

*

Na most jöhet a tanulság. Sajnos ahány olvasó, annyi következtetés biggyeszthető az efféle abszurd történethez. Egyesek például mondhatják, hogy mindig a nőkkel kezdődik a baj. Mások ezt gondolhatják:

“Nem elég, hogy a fizikusok megalkották az atombombát, még arra is képesek, hogy másokat becstelenségre késztessenek. Nem beszélve a magas benzinárakról, az ázsiai gyermekek kizsákmányolásáról, no meg a hurrikánokról.”

Ennyit a fizikus-ellenességről.

2005. augusztus 25-én

Leave a Reply